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Q&A from the SMART Upgrade Meeting 10/13 – Part 2
Travel and Expense
Q1: What is the thought process behind requiring prepaid expenses to be added to expense reports?
A1: Per Informational Circular 16-A-010, prepaid expenses will not be required to be added to expense reports.

Q2: Why, if all meals are included in a day, does the employee not get the $5 for incidental expense since they could have lodging expenses and, therefore, tips?
A2: The determination was that the least potential impact to travelers was to adopt the federal policy of including the lodging incidentals allowance with the meals allowance as part of the M&IE rate.

Q3: Policy said we cannot reimburse for tip at a hotel on a day that we don’t reimburse for meals. Why?
A3: The determination was that the least potential impact to travelers was to adopt the federal policy of including the lodging incidentals allowance with the meals allowance as part of the M&IE rate.  When all meals are provided for a day, there is no other method of reimbursing the traveler for incidental expenses.

Q4: Are in-state travel authorizations required?
A4: Travel Authorizations are recommended as a best practice for all agency travel.  Although they are not required for either in-state or out-of-state travel, they are the mechanism available for encumbering funds for travel expenses reimbursable to employees and are required at fiscal year-end for travel occurring in the current fiscal year which will not be paid until the next fiscal year. 

Q5: The requirement to add prepaid lines to an expense report will add extensive work for agency staff as well as create tracking issues, double entry and extra lines of transactions. Can agencies continue to track out-of-state expenses in-house without entry into SMART?
A5: Per Informational Circular 16-A-010, prepaid expenses will not be required to be added to expense reports.

Q6: When fuel is obtained from Motor Pool, the agency only sees the number of gallons and not the dollar amount.  How can agencies add that to an expense report without the dollar amount?
A6: Per Informational Circular 16-A-010, prepaid expenses will not be required to be added to expense reports.

Q7: It was stated at the FOCUS meeting that if an employee has all 3 meals provided in one day, that employee would not receive any meal reimbursement or the $5 incidental for that day.  As stated in Informational Circular 16-A-006, the $5 incidental is for tips to hotel porters, bellhops, doormen and maids.  Even though this employee has all 3 meals provided, they could still incur an incidental expense like a bellhop tip.  Is there any way an employee could get reimbursed if they do?
A7: No, there would be no other method of reimbursing the traveler for incidental expenses.

Q8: If an employee incurs more incidental expenses in a day than the daily rate allows (i.e. $5), can they claim reimbursement for the additional incidentals?
A8: There is no allowance for lodging incidentals in excess of $5 which is included with the M&IE rate.



Q9: What if an employee tips a taxi driver?  Is this considered part of the incidental amount in the daily M&IE rate the employee gets, or is it considered part of the taxi expense?
A9: A tip for a taxi driver is still considered part of the taxi expense and is reimbursed as a miscellaneous expense on the expense report.  The incidental amount included in the daily M&IE rate is a lodging incidentals allowance for fees and tips to hotel porters, bellhops, doormen, and maids.

Q10: On the old policy, “continental breakfasts” did not count as a provided meal, but federal guidelines consider it a provided meal.  What does the state consider a provided meal at a hotel or event?
A10: The state is adopting federal rates but not federal policies.  The state policy is not changing.  As stated in section 4301 of the Employee Travel Expense Reimbursement Handbook, light continental breakfasts are not considered to be a provided meal.  However, each agency is responsible for reducing meal allowances for other complimentary breakfasts.

Q11: For M&IE and hotel rate determinations, does the traveler choose the area of the hotel or event?  Because it could be different – i.e. the conference could be in Overland Park but the hotel is in Olathe.
A11: In the example given in the question, Overland Park and Olathe have the same rates –M&IE is $64 and lodging is $112.  A traveler should generally stay near the location in which the business is occurring unless cost becomes a factor.  Lodging should be reimbursed based on the location where the traveler stayed.  Meal per diem should be paid based on the location the traveler was at when the meal expense was incurred.

Q12: Can we enter M&IE for a range of days on one line or do we have to enter M&IE for just one day at a time?  And do we enter the deductions for meals provided for one day at a time also?
A12: M&IE should be entered one day at a time.  For a meal provided at no cost to the employee, in SMART 9.2 a deduction to M&IE will be selected on the line in the expense report for the same day in which it applies.  Entering M&IE one day at a time allows the system edits to work appropriately.

Q13: Regarding the inclusion of tax with the lodging rate, will foreign travel rates exclude all U.S. Territories (i.e. will the taxes/lodging fees paid in addition to the base rate apply to continental U.S., Alaska, Hawaii and U.S. territories)?
A13: That is correct.  Taxes are paid in addition to the base rate for the continental U.S., Alaska, Hawaii and U.S. territories and possessions.

Q14: For international travel, current travel policy allows for payment or reimbursement of actual lodging expenses incurred.  Will this continue with the adoption of federal rates?
[bookmark: _GoBack]A14: Yes, for international lodging, actual expenses will continue to be paid or reimbursed.  M&IE associated with international travel will follow federal rates established by the U.S. Department of State. 
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